Terug naar artikelen overzicht

Artikel

FC Utrecht scoort online bij haar supporters

DSC 5498

Philip Kok

21 maart 2022

5 minuten leestijd

Group 46
Frame 13

Waar loopt de club tegenaan?

De geur van vers gemaaid gras, de emoties tijdens de wedstrijd, de vriendschappen en het biertje erna. Stuk voor stuk elementen waarvoor de supporters jaar in jaar uit naar het stadion komen. Het zorgt voor echt contact en een unieke belevenis waarmee hun club zich van alle andere clubs onderscheidt en creëert een levenslange binding. Echt contact en een unieke belevenis, dat wil FC Utrecht haar supporters ook online bieden.

Maar hoe doe je dat zonder al die fysieke sensaties die je tijdens de wedstrijd in de Galgenwaard voorgeschoteld krijgt?

 

Echt contact begint met je supporters kennen

FC Utrecht weet dat als je online echt contact met je supporters wil maken, je moet weten wat ze drijft, wat hun interesses zijn. En dat liefst van iedere individuele supporter afzonderlijk. Want alleen dan kun je ze op de momenten dat je online contact hebt, informatie geven die perfect aansluit op hun wensen: persoonlijk, relevant en passend bij het moment en de situatie. Hoewel de club al veel informatie over haar supporters heeft, is deze versnipperd over de verschillende databronnen.

De vraag is dus hoe ze deze bronnen kan combineren en er bruikbare en direct toepasbare informatie uit kan distilleren.

Een consistente, relevante customer journey

Wij brengen met het Nominow Customer Data Platform (CDP) alle data uit de verschillende bronnen samen en combineren deze tot een 360°-fanprofiel van iedere individuele supporter. Met dit fanprofiel kan FC Utrecht al haar supporters online nog beter en vooral sneller bedienen met gepersonaliseerde teksten, beeldmateriaal en aanbiedingen.

Zo laat de club zien dat ze haar supporters echt kent en voelen de supporters zich bij elke customer interaction gewaardeerd door hun favoriete club. Met het continu geactualiseerde 360°-fanprofiel biedt Nominow de club bovendien het gemak om de data direct toe te passen in alle digitale contactmomenten waardoor een consistente en relevante customer journey ontstaat.

Nominow in werking, een paar voorbeelden

Het Nominow Customer Data Platform is breed inzetbaar en ondersteunt FC Utrecht op verschillende manieren bij de persoonlijke communicatie met haar (potentiële) supporters. Een paar voorbeelden om je een beeld te geven van hoe FC Utrecht Nominow inzet:

Anticiperen op trends

De belangrijkste informatie die het CDP verschaft, heeft te maken met trends: met de opgebouwde centrale klantprofielen kan de club op het gedrag van supporters anticiperen en zich daarop aanpassen. De snelheid waarmee Nominow werkt, leent zich hiervoor bij uitstek. Zo kan FC Utrecht dankzij Nominow precies op het juiste moment de verschillende verleningaanbiedingen voor allerlei soorten kaarthouders communiceren.

Data bewerken én vergelijken om fouten te voorkomen

Online communicatie gaat snel, en dat is ook precies de bedoeling. Maar je moet altijd blijven opletten dat deze snelheid de kwaliteit van de communicatie niet negatief beïnvloedt. Soms kunnen de bewerkte data weliswaar voor honderd procent kloppen, maar kan het toch verkeerd uitpakken. Bijvoorbeeld als een doorgewinterde supporter een nieuw e-mailadres aanmaakt, wil hij niet als nieuw lid verwelkomd worden bij de club. De klantprofielen die het Nominow Customer Data Platform opstelt en de vergelijking hiervan, helpen FC Utrecht om dit soort fouten te voorkomen.

Snel inspelen op onverwachte gebeurtenissen

De data die wij met het Nominow Customer Data Platform genereren, stelt FC Utrecht in staat om zelfstandig en snel via diepe segmentatie zeer verfijnde mails te sturen naar specifieke groepen supporters. Verandert er bijvoorbeeld iets voorafgaand aan een wedstrijd, wat vaak gebeurt, dan moet dit direct aan de supporters worden doorgegeven. Ook deze communicatie is volledig gepersonaliseerd voor een passende en consistente customer experience. Zo voelen zij zich extra gewaardeerd door de club, ook al heeft de communicatie te maken een onverwachte gebeurtenis die niet per se positief is.

Interesse opwekken van potentiële nieuwe supporters

Diepe en snelle segmentatie heeft, naast voor bestaande supporters, ook waarde in het aanspreken van potentiële nieuwe geïnteresseerden. Bijvoorbeeld de ‘supporters van de toekomst’, de jeugd die zich bezighoudt met voetbal of zich direct in de voetbalwereld bevindt. Door middel van e-sportsevenementen en scholendagen, laat FC Utrecht kinderen, tieners en jongvolwassenen kennis maken met de club. De club kan deze jeugd vervolgens, met instemming van de ouders, via Nominow CDP online op een persoonlijke en relevante benaderen.

Organisatiebrede inzet Nominow

De dataverwerking van Nominow Customer Data Platform heeft FC Utrecht een stevige basis gegeven om steeds verder op door te bouwen. Doordat de club de volledige controle heeft over de snelle datasegmentatie, bestaat er de potentie van het platform voor een organisatie brede inzet. Bijvoorbeeld voor maatschappelijke vraagstukken. Zo kan FC Utrecht via diepe segmentatie contact leggen met supporters die mogelijk hulp kunnen gebruiken bij het bezoeken van een wedstrijd. Denk hierbij aan ouderen of mensen met een beperking voor wie de club speciale plekken in het stadion heeft gereserveerd. De communicatie kan hier vervolgens snel en nauwkeurig op worden toegespitst.

De ultieme digitale ervaring

Het werk van het Customer Data Platform is nog lang niet klaar. Het uiteindelijke doel is om Nominow CDP in te zetten voor het verkrijgen van inzichten uit data voor elke afdeling binnen de FC Utrecht-organisatie en voor ieder sociaal en maatschappelijk vlak waarop de club actief is. Stukje bij beetje komt hierdoor de ultieme digitale ervaring voor alle supporters van FC Utrecht steeds dichterbij.

Meer weten over het Nominow CDP? Maak direct een afspraak met een van onze specialisten voor een adviesgesprek als je wilt weten wat Nominow specifiek voor jouw organisatie kan betekenen.

 


Logo Nominow

Ontdek meer

news

Nominow lanceert nieuwe beta release Customer Data Platform

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden