Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Integrated experience platform vs. best-of-breed infrastructuur

DSC 5498

Philip Kok

14 maart 2022

3 minuten leestijd

Klantdata Centraliseren Als IT Afdeling. Hoe Richt Je Dit Efficie Nt In 5X (1)
Frame 8

Integrated experience platform

Softwareontwikkelaars zoals Salesforce, Adobe en IBM investeerden de afgelopen jaren om eigen integrated experience platformen aan te kunnen bieden. Voornamelijk door overnames van bestaande deeloplossingen of one-point solutions. Deze softwareoplossingen helpen jou om je klanten een goede customer journey te bieden. Daarbij moet je wel rekening houden met het volgende:

  1. Waar je goed naar moet kijken is de ‘centrale database’. Centraal klinkt als volledig en georganiseerd, maar hier zitten nog wel wat haken en ogen aan. Doordat men deze oplossingen ontwikkelde op basis van verschillende architectuurstandaarden en technologieën, moet je verschillende databases op de achtergrond alsnog met elkaar koppelen. Kijk altijd hoever de door jouw gekozen softwareontwikkelaar hiermee is. De ene ontwikkelaar is verder met de daadwerkelijke integratie van al deze verschillende deelplatforms dan de ander.
  2. Een integrated experience platform biedt in principe een complete oplossing om klanten een goede customer journey te bieden. Wel is het zo dat je alle informatie binnen het ‘ecosysteem’ en dus de betreffende geïntegreerde oplossing moet houden. Wil je deze informatie exporteren voor een andere tool, dan wordt dat lastig. Wil je dus ook andere oplossingen gebruiken, bekijk dan of het integrated experience platform dat jij kiest hier wel geschikt voor is.

Het voordeel van een integrated experience platform is dat ze meestal te koppelen zijn aan andere softwaretools van dezelfde softwareontwikkelaar. Deze koppelingen verbinden verschillende onderdelen met elkaar en kunnen zo informatie over jouw marketingactiviteiten verschaffen. In de praktijk is het vaak zo dat een integrated experience platform een doublure of vervanger is voor een of meer bestaande softwaresystemen. In die zin kan het dus tot extra complexiteit leiden.

Best-of-breed omgevingen

Tegenover een integrated experience platform staat de best-of-breed omgeving. Een samenstelling van oplossingen zoals een CRM-systeem, marketing automation of customer serviceoplossing. Deze oplossingen werden ooit ontwikkeld voor het specifieke doel dat ze dienen. Hierdoor zijn ze vaak beter in deze specialistische taak dan een integrated experience platform.

Het voordeel van een best-of-breed oplossing is dat je onderdelen kunt toevoegen of vervangen terwijl een groot deel van je bestaande softwareoplossingen in tact blijven. Om je klanten een goede customer journey te bieden is het wel zaak dat je de klantdata uit deze systemen samenbrengt in een centraal klantprofiel.

Een customer data platform (CDP) is daarvoor dé oplossing. Het is speciaal ontwikkeld om informatie van verschillende tools samen te brengen in één database. Hierdoor hoef je investeringen in bestaande oplossingen niet versneld af te schrijven en niet meteen fors te investeren in licenties, implementatie en migratie, terwijl je toch een sterke impuls aan de loyalty en marketingactiviteiten geeft.

Hybride oplossing

Een hybride variant kan in jouw specifieke situatie ook de voorkeur hebben. Denk dan aan een omgeving waarin je voor de ondersteuning van je marketingactiviteiten een module of cloud kiest uit een integrated experience platform en je sales- en customer service-activiteiten blijft ondersteunen met point solutions.

De juiste keuze is voor ieder bedrijf weer anders. Bovenstaande informatie is dan ook om je te informeren over de verschillende mogelijkheden. Ben je op zoek naar een goede oplossing voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!


Een Customer Data Platform Wat…. ! 5X

Ontdek meer

Artikel

Een Customer Data Platform wat….?!?

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden