Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Een Customer Data Platform wat….?!?

DSC 5498

Philip Kok

14 maart 2022

4 minuten leestijd

Een Customer Data Platform Wat…. ! 5X
Group 214X

Een Customer Data Platform wat….?!?

Dat horen wij vaker. Daarom een keertje in gewoon Nederlands. Of Jip en Janneke zo je wilt. Lekker simpel. Wat betekent een Customer Data Platform (CDP) voor jou. Met één muisklik over alle informatie van jouw klant beschikken. Zodat jij deze klant persoonlijk kan aanspreken. En altijd en overal van relevante informatie voorzien. Dus rekening houden met de voorkeuren en actuele situatie van jouw klant. Bijvoorbeeld hun favoriete kleur en model van een product. Of de situatie dat deze klant nu in de webwinkel is of zojuist de klantkaart heeft gescand op de winkelvloer.

Inspelen op de klantreis

Met deze informatie voor handen en jouw doelstellingen voor ogen kan je taken instellen en automatiseren. Hierdoor kan je continu en meteen op iedere situatie in de klantreis inspelen. Waarbij de klant centraal staat. Dit noemen we data gedreven marketing.

Te mooi om waar te zijn? Ja natuurlijk. Want zeg nu zelf wie heeft al zijn klantgegevens zo georganiseerd dat je deze zo (pro)actief kan gebruiken.

Of toch niet en is dit geen onhaalbaar toekomstbeeld. Met Nominow lossen wij dit namelijk vandaag de dag al op voor de bedrijven die met ons werken. Is het raketwetenschap? Nee. Is het dan een kunstje? Nee. Maar ergens in het midden ligt de waarheid.

 

Optimale klantbeleving

Met Nominow zorgen wij in ieder geval dat het voor jou geen raket wetenschap is. Wij vinden namelijk dat je als professional makkelijk, snel en effectief je werk moet kunnen doen. En als dat is ‘jouw klant de optimale klantbeleving bezorgen’ dan reikt Nominow je daar de juiste hulpmiddelen voor aan. Om de klant een optimale klantbeleving te bezorgen gebruik je hoogst waarschijnlijk diverse oplossingen en systemen. Zoals emailmarketing, webshop, crm en misschien ook wel een ticket of kassasysteem. In al deze systemen worden klantgegevens vastgelegd en gebruikt. Idealiter heb je het overzicht over al deze klantgegevens en kan je deze gecombineerd gebruiken. Daarmee maak je namelijk ieder contactmoment relevant. De basis voor een optimale klantbeleving.

Koppelen van gegevensbronnen tot een centraal klantprofiel

Natuurlijk is het niet jouw dagelijkse werk om uit te zoeken welke klantgegevens allemaal voorhanden zijn. En al helemaal niet dat jij zelf al die gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar moet brengen. Want hoe bepaal je nou welke gegevens bij elkaar horen? En bij verschillen de juiste keuze te maken? Dan hebben we goed nieuws want Nominow lost deze taken voor je op. Koppelen met gegevensbronnen, continu klantgegevens ophalen, de gegevens controleren, ontdubbelen en samensmelten tot een centraal klantprofiel. Kan je dus afvinken.

Direct aan de slag

En dan. Met al deze actuele informatie wil je natuurlijk direct aan de slag. Dat kan ook. De gegevens zijn namelijk meteen beschikbaar voor gebruik. Hetzij voor actualisatie van één of meer van de oorspronkelijke gegevensbronnen. Of om inzicht krijgen in de samenstelling, vitaliteit en huidige of toekomstige waarde van je klantenbestand. Iedere individuele klant wordt automatisch voorzien van diverse kenmerken in zijn klantprofiel. Deze kenmerken ontstaan uit voorkeuren die de klant zelf heeft aangegeven, waargenomen gedrag of gecalculeerd op basis van de beschikbare informatie.

Data gedreven marketing

Deze kenmerken vormen de basis voor (micro)selecties voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden. Ze kunnen individueel, in samenstelling of gecombineerd met een slim al dan niet voorspellend algoritme gebruikt worden om automatisch een actie te initiëren. Deze automatische acties kunnen weer andere systemen aansturen om bijvoorbeeld een e-mail uit te sturen waarbij de inhoud  één op één afgestemd wordt voor de ontvanger.

 

Een ander voorbeeld waar data direct tot automatische actie leidt is een historische transactie in combinatie met het actuele gedrag van de klant waardoor deze een passend aanbod voor een herhaal aankoop ontvangt. Waarbij bovendien ook nog rekening wordt gehouden met het gegeven dat deze klant gevoelig is voor sociale bewijskracht. Mooie voorbeelden van data gedreven marketing waarbij klantgegevens, daaruit verkregen kenmerken gecombineerd met slimme zelflerende rekenregels continu de beste volgende actie bepalen. En ook hier geldt weer dat Nominow zorgt dat dit niet als raket wetenschap overkomt. De eenvoud in gebruik en toepassing van jouw klantgegevens verraadt misschien wel de innovatieve kracht achter Nominow.

Organiseer jouw klantgegevens tot een centraal klantprofiel

Start vandaag zelf nog met het centraal organiseren jouw klantgegevens in een centraal klantprofiel. Gebruik dit om jouw klanten goed te leren kennen. Weet wat ze raakt. Wapen jezelf met die wetenschap om ze vervolgens de optimale klantbeleving te leveren. Een ervaring die ze niet snel zullen vergeten. En die ze graag met anderen willen delen. Wil je meer weten over een customer data platform (CDP)? Neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

In bovenstaand artikel hebben wij vermeden om jargon te gebruiken. Omwille van leesbaarheid hebben de volgende termen het daarbij niet overleefd. #customerjourney #customerexperience #customercentricity #touchpoints #datasilos #RESTapi #omnichannel #trigger #predictive #machinelearning #artiXcialintelligence #datadrivenmarketing #singlecustomerview #nextbestaction #rocketscience

Bekijk onze cases

FC Utrecht4x

FC Utrecht

Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

Ontdek de case
Sdu5x

SDU

Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Ontdek de case
Pet Place5x

Pets Place

Een 360 graden klantprofiel van eigenaar en huisdier

Ontdek de case

Haal Meer Uit Je Marketingstack Met Een Customer Data Platform5x (1)

Ontdek meer

Artikel

Haal meer uit je marketingstack met een Customer Data Platform (CDP)

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden