Terug naar cases overzicht

FC Utrecht

Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

FC Utrecht4x
FC Utrecht4x (1)

De club

Voetbalclub FC Utrecht is een eredivisieclub in Nederland. Ze staan ​​bekend om hun fanatieke en loyale supporters. De club is opgericht in 1970 en heeft sindsdien altijd in de eredivisie gepresteerd.

De challenge

FC Utrecht had tot het seizoen 2007/2008 geen probleem om Stadion Galgenwaard, met een capaciteit van 23.750, vol te krijgen. Tijdens de periode daalden de bezoekersaantallen sterk. In het seizoen 2013/2014 werd een dieptepunt bereikt met een gemiddelde opkomst van 17.250. Deze daling van bijna 30% dwong FC Utrecht tot het maken van keuzes. Dit waren de eerste stappen naar een datagedreven strategie.

In 2021 doet de hele organisatie mee aan de 'Data Driven Fans First Strategy' die samen met Nominow de werkjaren is ingezet.

Alle databronnen die binnen de club aanwezig zijn, zoals ticket- en tourniquetgegevens uit bestel- en betaalgegevens zijn op elkaar gebaseerd en worden verzameld in een 360 graden fanprofiel. Dankzij deze 'enige bron van waarheid' weet FC Utrecht precies met wie ze communiceren en hoe ze aangesproken moeten worden. Voor, tijdens en na een wedstrijd en zelfs doordeweeks.

Transacties worden gedaan in gedrag en interesses, kunnen helpen om gedragsveranderingen teweeg te brengen bij supporters van het aantrekken van nieuwe sponsors. Denk bijvoorbeeld aan het bereiken van supporters die tot voor kort onbereikbaar waren, of het behouden van supporters die uit de fanbase dreigen te verdwijnen. Hoe persoonlijker de supporter wordt, hoe relevanter de communicatie en hoe hoger de binding met de club en de conversie.

De oplossing

FC Utrecht heeft dankzij Nominow de data volledig in eigen beheer gekregen. De ingezette datastrategie zorgt ervoor dat FC Utrecht onder andere e-mails volledig gepersonaliseerd kan versturen. Deze werkwijze draagt bij aan een stijging in toeschouwersaantallen. Naast e-mail, is er ook personalisatie via andere kanalen in de customer journey zoals de website, de webshop en de mijn-omgeving. Waar FC Utrecht in 2015 noodgedwongen begon aan een andere aanpak, is het nu ineens een pionier op het gebied van data gedreven marketing.

Wanneer een niet seizoenkaarthouder inlogt op de website van FC Utrecht krijgt deze persoon andere content te zien dan een seizoenkaarthouder. Op basis van de beschikbare data wordt dus iets aangeboden dat in lijn ligt met het profiel dat FC Utrecht tot haar beschikking heeft. In het dashboard van Nominow kan de club dit heel makkelijk beheren, en daarmee aansturen.

Wanneer het gaat om parkeerkaarten, kan worden bepaald dat mensen die verder dan 10 kilometer van het stadion wonen én in het verleden een parkeerkaart hebben gekocht een parkeeraanbieding te zien krijgen. Andersom kan er een oproep gedaan worden aan mensen met een fiets om deze in een bepaalde stalling te plaatsen. Het voordeel is dat FC Utrecht nu positief gedrag kan kopiëren naar mensen die dat gedrag nog niet vertonen.

Een seizoenkaarthouder die aanwezig is bij alle 17 thuiswedstrijden heeft een verlengratio van ongeveer 98%. Dit betekent dat van elke kaarthouder die alle thuiswedstrijden bezoekt, de kans groot is dat hij de seizoenkaart gaat verlengen. Dit betekent ook dat wanneer iemand niet naar alle wedstrijden gaat er actie ondernomen moet worden om ervoor te zorgen dat deze persoon de volgende keer wel naar het stadion komt. Met deze inzichten schakelen events, supporterszaken en marketing om dit ‘gewenste gedrag’ te faciliteren. Door bijvoorbeeld een fanplein, huldiging, sfeeractie of ander ‘side-event’ te organiseren om op bepaalde wedstrijden no-show tegen te gaan.

Dankzij Nominow kan FC Utrecht dus heel makkelijk zelf segmenteren en daarmee de supporter doeltreffend aanspreken.

De uitkomst

De resultaten van de samenwerking tussen FC Utrecht en Nominow zijn uitstekend. Sinds de start zijn we uitgeroepen tot "Website van het jaar 2019 en 2020" in de sport. De omzet van de webshop verdubbelde al in het eerste jaar en het gemiddeld aantal toeschouwers is gestegen naar 21.600 per wedstrijd (+23%). Deze resultaten maken FC Utrecht de online kampioen van de Eredivisie!

0 %

Toegenomen toeschouwers per wedstrijd

0 x

Toegenomen omzetsnelheid in webshop

Ontdek de flexibele prijzen

Nominow biedt een reeks verschillende opties die geschikt zijn voor elk bedrijf. Vanaf € 899 per maand creëert u uw unieke klantbeeld.
Pricing4x (1)

Sdu5x

Ontdek meer

SDU

Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Ontdek de case

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden