Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Data privacy: Klantdata veilig centraal organiseren en managen

DSC 5498

Philip Kok

15 juli 2022

6 minuten leestijd

Wie Is Verantwoordelijk Voor Klantdata Marketing Of IT 5X (3)
Frame 7

Tegenwoordig is data privacy een van de belangrijkste aspecten waar je als marketeer rekening mee moet houden. Maar de klantbeleving moet centraal blijven staan. Alleen als je voldoet aan de verwachting van jouw digitale consument dan ben je in staat om de vierde industriële revolutie goed te doorstaan. Maar hoe geef je jouw klant het gevoel belangrijk te zijn? Hoe doe je dat online en hoe weet je wat jouw klant nodig heeft? Single customer view biedt de oplossing!

'Het optimaal bedienen van de digitale consument vraagt om een organisatie die de klant centraal stelt en een geïntegreerde customer experience biedt’, aldus Philip Kok, Managing Director van Nominow.

Dit betekent het kunnen evalueren van alle contactmomenten die er gedurende de customer journey zijn. Van fysieke winkels tot social media. Van webshop tot e-mail. Integreer deze data samen met klantdata uit ordermanagementsystemen, customer servicesystemen en e-mail marketing in een customer data platform (CDP) en je krijgt zeer waardevolle informatie en inzichten. Met behulp van jouw customer data platform kun je (potentiële) klanten gepersonaliseerde aanbiedingen doen, relevante informatie bieden en een betekenisvolle klantdialoog voeren.

Waardevolle informatie dankzij het centraal klantprofiel

Geavanceerde loyaliteitsprogramma’s die de interactie naar het niveau van een waardevolle en gewaardeerde dialoog brengen, spelen hierin een belangrijke sleutelrol. Voor een retailer biedt dit bijvoorbeeld de mogelijkheid om zowel in de webshop als in de fysieke winkel extra voordeel te bieden.Maar ook gepersonaliseerde informatie voor bijvoorbeeld dienstverlenende bedrijven is een waardevolle tool die je kunt inzetten voor up selling. Door nieuwe digitale technologieën te gebruiken, kun je - ongeacht het kanaal - een uniforme klantbeleving bieden. Hiervoor heb je wel een centraal klantbeeld nodig.

Slechts enkele bedrijven geven aan te beschikken over de waardevolle informatie vanuit de het centraal klantprofiel. Dit zijn veelal succesvolle bedrijven die door consumenten als grensverleggend en innovatief worden ervaren. De spontane naamsbekendheid bij deze bedrijven is hoog, waardoor ze als toonaangevend te bestempelen zijn. Anderen moeten hier nog belangrijke en grote stappen zetten. Het voornaamste probleem is vaak het integreren van de juiste klantdata en het vertalen ervan naar een juiste customer experience. Blijf je wikken en wegen, dan is de kans groot dat jouw concurrent er met de klant vandoor gaat en een customer lifetime value realiseert.

Alle klantdata op een centrale plek

Bij Nominow adviseren en helpen we onze klanten om zich te focussen op hun eigen klantdata, oftewel de first-party data. Door de recente ontwikkelingen omtrent third-party data op onder andere Facebook, zijn bedrijven het hier vaak met ons over eens. Nominow, ons customer data platform (CDP), is ontwikkeld om je eigen first-party data op een centrale plek te managen en te gebruiken. Met geavanceerde datatechnologieën beschik je over real-time actionable inzicht. Hiermee kun je jouw klanten over alle kanalen een naadloze brand experience bieden. En dat is precies wat ze van jou verwachten!

Door inzicht te hebben in first-party data, kun je een goede relevante en persoonlijke klantervaring bieden en meer succes behalen. Marketeers kunnen data-gedreven targeting inzetten om hun boodschap op het juiste moment, bij de juiste persoon en op het juiste kanaal te presenteren.

Klantdata brengt verantwoordelijkheid met zich mee

We kunnen er niet omheen, klantdata is van onschatbare waarde. Als je het op de juiste manier interpreteert en gebruikt, levert het niet alleen een relevante en persoonlijke klantervaring voor je bestaande klanten op, maar brengt het je ook nieuwe klanten.

Maar het werken met klantdata brengt voor een bedrijf ook verantwoordelijkheid met zich mee. Een verantwoordelijkheid die per 25 mei 2018 met de AVG-wetgeving wordt gehandhaafd. Het houdt velen nog steeds intensief bezig en iedere dag kun je wel een paar seminars, webinars of ontbijtsessies over de AVG volgen. Het blijft voor veel bedrijven een lastige wet om aan te voldoen.

Customer Data Platform (CDP) van Nominow als oplossing voor de AVG

Administratief aan de AVG voldoen is waarschijnlijk niet eens het probleem. Het op orde brengen en AVG-compliant maken van de technische infrastructuur is vaak een ander verhaal. Vanaf 25 mei 2018 mag een consument vragen om inzage in of correctie of verwijdering van al zijn of haar gegevens die binnen jouw organisatie zijn opgeslagen. De verordening stelt dat je dit soort verzoeken binnen een maand moet afhandelen. Deze ruime termijnstelling geeft al min of meer aan hoe complex het afhandelen hiervan in de praktijk kan zijn.

Nominow is dé oplossing als het om het AVG-vraagstuk gaat. Waarom? Met de eigenschappen van het customer data platform Nominow ben je in staat om de twee grootste technische uitdagingen van de AVG op te lossen:

  1. Het verbinden van alle interne bronnen met eigen klantdata.
  2. Het koppelen van de klantdata van een uniek persoon aan een centraal profiel.

Ook is deze samengestelde dataset direct weer beschikbaar en te gebruiken binnen de organisatie. Daardoor ben je als organisatie in staat om AVG-verzoeken van klanten adequaat af te handelen.

360-graden klantprofiel, precies wat voor de AVG nodig is

Nominow verwerkt persoonlijk identificeerbare gegevens die eigendom is van jouw organisatie. Het beschikt over een krachtige data cleaning engine waarmee het nauwkeurig koppelen, ontdubbelen en valideren van de gegevens van één persoon mogelijk is. Het resultaat is een 360-graden klantprofiel met alle essentiële klantdata op één centrale plek. Dat is precies wat voor de AVG nodig is. Een Customer Data Platform implementatie is zó in te richten dat alle toestemming over het bijhouden en toepassen van gebruikersdata centraal in het klantprofiel is vast te leggen. Een ideale basis voor het inrichten van een zogenaamde ‘MijnOmgeving’, waarmee je jouw klanten inzage in en controle over de data in hun profiel geeft.

Bewust beheer van klantdata met Nominow

De AVG zorgt bij bedrijven voor een groter bewustzijn als het gaat om het beheer van klantdata. Maar ook jouw klanten zijn of worden zich meer bewust van hun eigen privacyrechten. In de praktijk resulteert dit in een betere kwaliteit en bewaking van klantdata. En geeft het klanten meer vertrouwen dat je hun data op de juiste manier behandeld. Nominow als Customer Data Platform (CDP) is er in de kern om het beheer van persoonlijk identificeerbare klantdata veilig centraal te organiseren en te managen. Daarmee borg je het vertrouwen van jouw klanten.

Wil jij ook graag AVG-proof zijn zonder je zorgen te maken of je alles wel compleet hebt? Nominow ordent en verbindt alle verkregen informatie waardoor jij altijd aan de richtlijnen van de AVG kan voldoen. Wil je meer informatie over hoe Nominow dit doet? Maak hier een afspraak voor een adviesgesprek hoe jij je klantdata kan organiseren.


Group 29 (1)

Ontdek meer

De belangrijkste obstakels om te komen tot een centraal klantbeeld - en hoe je deze overwint

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden