Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Een Customer Data Platform (CDP): iets voor jouw organisatie?

DSC 5498

Philip Kok

15 juli 2022

4 minuten leestijd

Frame 15 (1)
Group 38 (2)

Wat is een Customer Data Platform (CDP)?

Met een Customer Data Platform beschik je op één platform over alle relevante informatie van je klanten. Dat is overzichtelijk, maar het helpt je ook om marketingpromoties op individuele kopers of klantsegmenten af te stemmen. In een Customer Data Platform koppelt, ontdubbelt en valideert een cleansing engine de klantgegevens uit verschillende databronnen, resulterend in een actueel 360-graden-klantprofiel op één plek.

Een Customer Data Platform stelt je hierdoor in staat klanten persoonlijk aan te spreken en rekening te houden met de individuele voorkeuren en aankoophistorie. Zo zie je bijvoorbeeld waar een klant van jouw webshop belangstelling voor heeft én welke klant zojuist een klantenkaart heeft gescand op de winkelvloer.

Een CDP creëert een 360-graden-klantbeeld op basis van real-time data uit verschillende bronnen zoals:

  • data management platforms (DMP’s);
  • marketing automation systemen;
  • e-mail systemen;
  • CRM-systemen;
  • ERP-systemen

Redenen om een Customer Data Platform te gebruiken

Met een Customer Data Platform heb je één centrale plaats voor al je klantdata. De data uit al je bronnen komt in het Customer Data Platform bij elkaar en wordt opgeschoond, samengevoegd en ontdubbeld. Zo beschik je over één centraal, volledig en up-to-date klantprofiel en weet je waar je jouw klantdata kunt vinden. Een CDP heeft nog een aantal voordelen:

1. Je hebt een verouderd CRM-systeem

Een gedateerd CRM-systeem kan klantgegevens niet makkelijk aan andere kanalen, zoals een e-mailmarketingtool of een website, uitleveren. Daardoor is het een uitdaging om de klant een persoonlijke ervaring te bieden, waarin de eigen klantdata centraal staan. Het is ook niet mogelijk om de gegevens uit die kanalen terug te geven aan het CRM-systeem. Met een Customer Data Platform kan dat wél. Het voedt namelijk jouw website, social media en andere tools die je dagelijks gebruikt en geeft daarnaast de nieuwe data terug aan het 360-graden-klantprofiel.

2. Je data staat in silo’s

Voor een goede omnichannel marketingstrategie heb je veel gegevens nodig over de klant interacties die in verschillende kanalen plaatsvinden. Data die in het ene kanaal staat, kan erg waardevol zijn in een ander kanaal. Denk bijvoorbeeld aan een klant die een gepersonaliseerde e-mail ontvangt nadat hij zich in een webshop oriënteerde, of een consument die een aanbieding krijgt van een product dat precies aansluit bij een eerder gekocht product.

Dat inzicht is nauwelijks haalbaar als je alleen over losse datasilo’s en kanalen beschikt. Met een Customer Data Platform leg je de verbinding tussen die databronnen en kun je je klant eenvoudiger persoonlijk bedienen binnen jouw omnichannelstrategie.

3. Je datakwaliteit neemt af

Wat gebeurt er als klantgegevens in de ene databron niet overeenkomen met die in een andere datasilo? Dan kan iemand die alleen een naam of een e-mailadres wijzigt, als nieuw persoon worden aangemerkt. Ook kan het gebeuren dat het ene systeem een interactie met een klant wel goed opneemt, maar niet doorvoert in de database van een andere afdeling. Met een Customer Data Platform (CDP) wordt data uit verschillende bronnen centraal verwerkt en continu ontdubbeld, opgeschoond en verrijkt met nieuwe data uit verschillende client facing systemen. Dat garandeert de hoogst haalbare datakwaliteit.

4. Je bent afhankelijk van de IT-organisatie

Voor een volledig klantbeeld is het meestal nodig de eigen infrastructuur drastisch aan te passen. Vaak zijn IT-afdelingen huiverig om grote aanpassingen door te voeren, omdat dit extra tijd en investeringen kost. Met een Customer Data Platform hoef je geen grote aanpassingen te doen, omdat het relatief snel te koppelen is aan de bestaande IT-infrastructuur. Hierdoor is het de verbindende schakel in de keten van huidige systemen.

Is een Customer Data Platform (CDP) iets voor jouw organisatie?

Dan nu de hamvraag: is een Customer Data Platform interessant voor jouw organisatie? Dat ligt eraan. Heb jij een grote klantendatabase en veel touchpoints? En heb je behoefte aan gecentraliseerde, up-to-date klantdata en een 360-graden klantprofiel? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in een Customer Data Platform. Wanneer je organisatie nog een relatief kleine klantendatabase heeft of je al een andere effectieve manier hebt om overzicht van je klantdata te houden, voegt een Customer Data Platform weinig toe. Je kunt je marketingbudget dan beter in andere zaken investeren.

Wil je zien wat ons Customer Data Platform voor jou kan betekenen of wil je meer informatie over een CDP? Plan een online kennismakingsgesprek in.

Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching.


Wie Is Verantwoordelijk Voor Klantdata Marketing Of IT 5X (3)

Ontdek meer

Data privacy: Klantdata veilig centraal organiseren en managen

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden