Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Hoe kan Data Driven Marketing de standaard zijn als maar 15% de data écht op orde heeft?

Auke

Auke Meijer

21 maart 2022

7 minuten leestijd

Frame 18 (3) (1)
Frame 17 (3)

Het Nederlandse bedrijfsleven neemt steeds vaker beslissingen op basis van data. Tenminste, een deel van de bedrijven. Volgens het data driven marketing onderzoek 2019 van DDMA neemt 60% van de Nederlandse bedrijven beslissingen op basis van de data die ze hebben. Toch wordt ook het bekende onderbuikgevoel nog door 17% van de ondervraagde bedrijven ingezet om keuzes te maken.

34% van de ondervraagde bedrijven geeft aan marketinguitgaven over verschillende kanalen te kunnen verklaren en optimaliseren. 15% geeft aan de volledige attributie op orde te hebben. Het meest opvallende uit het onderzoek is echter dat slechts 12% van de bedrijven de juiste data altijd op een eenvoudige manier beschikbaar heeft.

En dat terwijl je vandaag de dag zonder data over je klant volledig in het duister tast. Met een centraal en actueel klantbeeld kun je echter op basis van data handelen. Zo houd je maximaal én relevant contact met jouw klanten.

Slechts 20% heeft een centraal klantbeeld?

Er moeten nog flinke stappen gezet worden voor data driven marketing  écht gemeengoed wordt in Nederland. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat slechts 20% van de ondervraagden een gecentraliseerd en actueel klantbeeld heeft. In 2017 en 2018 lagen die cijfers met 30% en 29% een stuk hoger.

Die afname is niet eens zo lastig te verklaren: we hebben de afgelopen jaren immers beschikking gekregen over steeds meer data. De - vaak nieuwe - systemen waarin deze data zich bevindt, zijn nog niet altijd gekoppeld aan de centrale database. Maar ook bestaande CRM-systemen hebben geen integratie met andere platformen of maar beperkt. Dit komt de datakwaliteit zeker niet ten goede, waardoor het lastig is voor bedrijven om volledig in te zetten op data driven marketing en de juiste beslissingen te nemen. Deze chaos in de data is niet alleen onoverzichtelijk en bewerkelijk, maar potentieel ook niet veilig. En dat maakt het dan weer moeilijk om te voldoen aan de eisen uit de AVG.

 

AVG zorgt voor technische uitdagingen

Een andere oorzaak zou namelijk kunnen liggen in de invoering van de AVG, hoewel slechts 8% van de geïnterviewde organisaties aangeeft dat deze nieuwe wetgeving een echte belemmering is.

Daarbij is administratief aan de AVG voldoen waarschijnlijk niet eens het probleem. Het op orde brengen en AVG-compliant maken van de technische infrastructuur is vaak een ander verhaal. De consument mag namelijk vragen om inzage in, correctie of verwijdering van al zijn gegevens die binnen jouw organisatie zijn opgeslagen. In de AVG staat dat je deze verzoeken binnen een maand moet afhandelen. Dat kan in de praktijk behoorlijk complex zijn.

Met een customer data platform zoals Nominow ben je in staat de twee grootste technische uitdagingen van de AVG op te lossen:

  • Het verbinden van alle interne bronnen met eigen klantdata.
  • Het koppelen van de klantdata van een uniek persoon aan een centraal profiel.

Vervolgens is deze samengestelde dataset direct weer beschikbaar en te gebruiken binnen de organisatie. Daardoor ben je in staat om AVG-verzoeken van klanten snel en adequaat af te handelen.

Customer Data Platform als oplossing voor beide problemen

Met een Customer Data Platform (CDP) beschik je op één platform over alle relevante informatie van je klant. Een CDP maakt op basis van klantinformatie eenvoudig segmenten voor verschillende service of marketingdoelen. Een Customer Data Platform is relatief snel en eenvoudig te koppelen aan je bestaande datastructuur. In een CDP koppelt, ontdubbelt en valideert een krachtige cleansing engine de klantgegevens uit verschillende databronnen, resulterend in een actueel 360-graden-klantprofiel op één plek. En dat klantprofiel kun je vervolgens weer inzetten in verschillende kanalen en databronnen. Ook in tijden dat de contactmomenten in fysieke winkels nauwelijks meer mogelijk zijn.

Een Customer Data Platform stelt je hierdoor in staat klanten persoonlijk aan te spreken en rekening te houden met de individuele voorkeuren en aankoophistorie. Dankzij het 360-graden-klantprofiel weet jij exact wat er bij jouw klanten speelt en tast je niet in het duister over hun behoeften.

Met het Nominow CDP beschik je over alle betrouwbare real time data om de klant tijdens het koopproces nauwkeurig te begeleiden. Je beschikt daarbij over de beste bron van waarheid, omdat de klantgegevens altijd jouw eigen ‘first party data’ zijn. Daarbij bevat het individuele klantprofiel alleen gegevens waarvoor de klant zelf toestemming heeft gegeven. Het Customer Data Platform van Nominow wordt trouwens volledig op Nederlandse bodem gehost. Hiermee wordt voldaan aan een belangrijke randvoorwaarde uit de AVG, namelijk dat persoonsgegevens alleen nog mogen worden gebruikt of opgeslagen in landen die net zo veilig zijn als de Europese Unie zelf voorschrijft.

 

Een Customer Data Platform (CDP) biedt méér

Uit het onderzoek van DDMA blijkt verder dat slechts 12% van de deelnemende organisaties de data altijd op een eenvoudige manier beschikbaar heeft. Met een Customer Data Platform ondervang je deze uitdaging op een eenvoudige manier. Omdat de data centraal wordt opgeslagen en verwerkt is de data altijd toegankelijk en het breed inzetbaar voor verschillende afdelingen in een organisatie. Andere voordelen van een Customer Data Platform zijn:

  • Snel te implementeren

Als je snel orde in je data-chaos wilt scheppen is een Customer Data Platform een perfecte oplossing. Zonder een al te grote investering koppel je het Nominow CDP aan je bestaande systemen. Je hoeft dus niet te investeren in -of te leren werken met- dure nieuwe systemen om orde in de chaos te brengen.

  • Meer marketingkansen

Het Nominow CDP vormt een compleet klantprofiel door de koppeling van real time data uit verschillende on- en offline kanalen. Hoe meer contactmomenten er zijn of waren met klanten, hoe noodzakelijker de inzet van een Customer Data Platform. Of die contactmomenten nu plaatsvinden in stenen winkels of volledig digitaal: alle gegevens over de klant en zijn of haar aankooptraject leveren je rijke, waardevolle inzichten waarmee je nieuwe kansen ontdekt en op maat gemaakte productpromoties kunt ontwikkelen.

  • 360-graden-klantprofielen

Die op maat gemaakte aanbiedingen zorgen voor een optimale merkbeleving bij jouw klant. Dat is een van de vele pluspunten van het 360-graden-klantprofiel dat door de inzet van een CDP ontstaat. Onder normale omstandigheden is dat al prettig, maar in deze tijden geeft het je al helemaal de mogelijkheid om waarde toe te voegen in het leven van je klanten. En zo de concurrentie voor te blijven.

  • Hogere customer lifetime value

Omdat je de klant vanuit het CDP volop aandacht kunt geven, versterk je de onderlinge relatie. Terugkerende klanten kun je eenvoudig spaar- of loyaliteitsprogramma’s aanbieden, omdat je hun gedrag kunt analyseren met de 360-graden-profielen. Maar je kunt hen ook relevante aanbiedingen of producten tonen die aansluiten bij hun interesse. Of wat dacht je van de mogelijkheid om écht in contact te blijven met je klanten in een periode dat sociale contacten -en daarmee contactmomenten in fysieke winkels- tot het absolute minimum moeten worden beperkt? Als je zelfs in dit soort tijden relevant blijft, leidt dat tot een hogere retentie en customer lifetime value.

  • Hogere customer lifetime value

Een Nominow Customer Data Platform is een aanvulling op de bestaande data infrastructuur. Daarom hoef je niets te vervangen in je organisatie. In nauwe samenwerking tussen Nominow en jouw eigen IT specialisten onderzoeken we welke data en bronnen nodig zijn voor een centraal klantprofiel. Zo kun je binnen enkele weken je eerste gepersonaliseerde campagnes starten.

  • Overal beschikbaar

In tijden dat thuiswerken de norm is en afdelingen dus niet op jouw locatie aan het werk zijn, wil je altijd en overal beschikking hebben over je klantdata. Zodat jouw bedrijfsvoering zo normaal mogelijk door kan gaan en jouw klanten zeker weten dat je hen blijft helpen zoals zij dat gewend zijn. Met het Nominow CDP beschik je over een 360-graden-klantprofiel dat op een goed beveiligde manier wel overal toegankelijk is. Ook de data uit jouw on premises CRM pakket, bijvoorbeeld doordat je de inzichten uit het dashboard kunt gebruiken om de beste en actuele doelgroep selecties te maken voor je campagnes.

Serieus werk maken van data driven marketing?

Ook jouw organisatie bezit bergen klantdata. Zie jij ook een wildgroei aan bronnen en weet je niet meer waar je de klantdata terug kunt vinden? Wil jij graag relevant zijn voor je klanten, maar weet je niet hoe je je klantdata daarvoor eenvoudig in kunt zetten?


Group 46

Ontdek meer

FC Utrecht scoort online bij haar supporters

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden