Terug naar artikelen overzicht

Artikel

De belangrijkste voordelen van een Customer Data Platform

DSC 5498

Philip Kok

15 juli 2022

5 minuten leestijd

Group 31 (2)
Group 26 (2)

Hoe geef je klanten het gevoel dat alles om hem of haar draait? Dat jouw producten en diensten naadloos passen bij hun persoonlijke profiel, op het juiste moment worden aangeboden en tegen de beste prijs? Dan werk je met een Customer Data Platform (CDP), de ultieme marketingtechnologie die van een eenmalige koper een terugkerende klant maakt. Overtuig jezelf met de belangrijkste voordelen van het Customer Data Platform van Nominow.

Elk bedrijf staat voor de uitdaging om klantdata op orde te krijgen. Zakendoen is immers steeds meer maatwerk: omzet en continuïteit zijn alleen gegarandeerd wanneer je zo veel mogelijk weet over het gedrag, de interesses en de verwachtingen van de klant. Met een Customer Data Platform beschik je permanent over een 360º-profiel waarmee je direct een marketingactie kunt uitvoeren - op het juiste moment én via de kanalen die precies passen bij de individuele klant.

Nieuwe marketingkansen door koppeling van klantgegevens

Een Customer Data Platform koppelt klantgegevens uit verschillende kanalen tot één profiel. Soms zijn slechts een paar databronnen nodig om een goede basis te leggen. Maar hoe meer beschikbare off- en onlinebronnen, hoe waardevoller het profiel. Zo werkt Nominow bijvoorbeeld voor Tommy Hilfiger Europe met informatie uit liefst twintig datasystemen, resulterend in gemiddeld 50% meer besteding bij elke aankoop.

Hoe meer contactmomenten er zijn met klanten, hoe noodzakelijker de inzet van een Customer Data Platform. Van stenen winkels tot webshops, van sociale media tot e-mailings, ordermanagementsystemen, mobiele apps of customer-supporttools: alle gegevens over de klant en zijn of haar aankooptraject leveren rijke, waardevolle inzichten.

De uitdaging is om deze data goed te organiseren en te verwerken in een Customer Data Platform - pas dan zorgen de inzichten voor een continue verbetering van je strategie.

Binnen het Nominow Customer Data Platform wordt je data continu ontdubbeld, opgeschoond en verrijkt. Dat leidt tot een actueel, accuraat klantprofiel en vormt het de basis voor transactie- en servicegerichte communicatie met de individuele klant. Omdat marketing en technologie hand in hand gaan, ben je in staat om verrassend snel nauwkeurige klantprofielen te maken die zijn gebaseerd op betrouwbare klantgegevens.

360º-klantprofielen

Met de 360º-profielen in een Customer Data Platform (CDP) ontwikkelen marketeers acties die zowel zijn gebaseerd op eerdere transacties als op actueel gedrag. Dat inspireert tot passende aanbiedingen, met grotere kansen op een herhaal aankoop én op een optimale merkbeleving bij de klant. Wordt de informatie vanuit een Customer Data Platform goed ingezet, zien de klanten geen advertenties meer van producten die zij al hebben aangeschaft. Alleen dat al helpt bij het versterken van hun merkvoorkeur.

AVG compliant

Een ander voordeel van de inzet van een Customer Data Platform is dat het je ook helpt om klantdata veilig te managen. Sinds de in mei 2018 geïntroduceerde AVG-wetgeving staat privacybescherming hoog in het vaandel. Omdat Nominow over een krachtige data cleaning engine beschikt, is het mogelijk de gegevens van één persoon te koppelen, ontdubbelen en te controleren. Dat leidt tot een klantprofiel waarin alle toestemming over het bijhouden en toepassen van gebruikersdata centraal is vastgelegd - het helpt je daarom te voldoen aan alle rechten die de klant heeft volgens de AVG-regels.

Klantgegevens bedrijfsbreed inzetbaar - ook door servicebots

De datagedreven invalshoek van een Customer Data Platform is inzetbaar voor meerdere afdelingen binnen een bedrijf. Geen serieuze onderneming kan nog zonder die brede beschikbaarheid van klantprofielen voor verschillende professionele disciplines.

Sterker nog: geen ander systeem dan een CDP is beter in staat om gekoppelde databestanden te ‘democratiseren’. Net zo eenvoudig als een marketingafdeling omgaat met een Customer Data Platform, zijn de klantprofielen beschikbaar voor bijvoorbeeld sales-, IT- of customer support-medewerkers.

De data is eenvoudig te filteren en te segmenteren en kan worden opgeknipt in blokken die precies passen bij de rol van medewerkers en hun afdelingen. Het is zelfs mogelijk toekomstig klantgedrag te voorspellen.

Ook servicebots - de nieuwe hoofdrolspelers in de snel groeiende conversational-technologie - laten zich graag voeden met complete klantprofielen uit het Nominow Customer Data Platform. Hierdoor beschikken de bots over een centraal geheugen dat klanten snel en efficiënt bedient, met behulp van hun eigen profieldata.

Zekerheid over betrouwbare data tijdens de klantreis

Al staat de klant tegenwoordig aan het roer met een arsenaal aan kanalen en schermen: de behoefte aan een persoonlijke ervaring blijft. Met de inzet van een Customer Data Platform ben je in staat om de klant onberispelijk te begeleiden. Van de eerste impuls tot en met de transactie: je weet namelijk precies hoe je de individuele klantreis kunt verbeteren.

Met een CDP ben je ook zeker van de betrouwbaarheid van de klantprofielen: het zijn altijd ‘first party data’ waarover je beschikt. Daarmee heb je de beste bron van waarheid in handen.

Hogere retentie en customer lifetime value

Wat is mooier dan terugkerende klanten te belonen voor hun trouw aan jouw onderneming? Met een Nominow Customer Data Platform beschik je over unieke en geavanceerde functies om spaar- of loyaliteitsprogramma’s te ondersteunen. Je klanten beter leren kennen, hun persoonlijke interesses en drijfveren te ontdekken en hun gedrag te analyseren, leidt altijd tot een hogere retentie en customer lifetime value. Misschien worden je klanten zelfs de beste ambassadeurs van je merk, omdat je hen vanuit het CDP de volle aandacht kunt geven die zij verdienen.

De schakel binnen je bestaande data infrastructuur

Voor de inzet van een Nominow Customer Data Platform (CDP) in je organisatie hoef je niets te vervangen: het is een betaalbare aanvulling op de bestaande infrastructuur en databronnen. In nauwe samenwerking met jouw eigen specialisten wordt geanalyseerd welke data nodig zijn om tot een centraal klantprofiel te komen, en ben je binnen enkele weken klaar voor je eerste campagne.

Meer weten over Nominow? Klik hieronder op de banner om de productsheet te downloaden. Of klik hier om een afspraak te maken voor een adviesgesprek.


Group 34 (2)

Ontdek meer

Een 360 graden klantprofiel? Dit zijn de uitdagingen en oplossingen

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden