Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Een 360 graden klantprofiel? Dit zijn de uitdagingen en oplossingen

Group 34 (2)
Frame 10 (1)

Eigentijdse klanten zijn 24/7 online. Door hun ervaringen bij grote ‘connected’ organisaties als Uber of Bol.com verwachten ze ook bij andere bedrijven een persoonlijke benadering. Dat kan alleen als je beschikt over een 360-graden klantprofiel, want zonder actuele gegevens over kopers en klantsegmenten verlies je de strijd met de concurrentie.

Geef je klanten het warme-badgevoel

Klanten worden ambassadeurs van je merk zodra ze een hechte relatie hebben met jouw producten en dienstverlening: het warme-badgevoel. Los van de hogere totale klantwaarde, levert dat omzetgroei en continuïteit van de onderneming, plus inzicht in welke producten beter passen in bepaalde segmenten.

Maar verouderde data in verschillende bronnen leveren je nooit de informatie die je nodig hebt om kopers aan je te binden. En je hebt zo ook geen mogelijkheid om ze persoonlijk aan je te binden. De oplossing is een Customer Data Platform (CDP): het geeft je inzicht in individueel koopgedrag, behoeften en verwachtingen van de klant én het kan zelfs voorspellen welke producten of diensten de klant nodig heeft.

De uitdagingen én oplossingen

Het robuuste, in Nederland ontwikkelde Nominow-Customer Data Platform (CDP) geeft antwoord op veel van de uitdagingen waarmee ondernemers in hun marketingstrategie worstelen. Dit zijn de belangrijkste uitdagingen én oplossingen die het Nominow-Customer Data Platform biedt:

1. Een verouderd CRM-systeem

Een gedateerd CRM-systeem kan klantgegevens niet makkelijk aan andere kanalen uitleveren, zoals een e-mailmarketingtool of een website. Daardoor is het nauwelijks mogelijk om de klant een persoonlijke ervaring te bieden waarin de eigen klantdata centraal staan. Het is ook niet mogelijk om de gegevens uit die kanalen terug te gegeven aan het CRM-systeem.

Een Customer Data Platform (CDP) kan dat wel: het ‘voedt’ de websites, social media of marketing automation tools met data die een persoonlijke klantervaring mogelijk maken en geeft de nieuwe data terug aan het 360 graden klantprofiel. Een Customer Data Platform vervangt het bestaande CRM-systeem niet, maar zal via een koppeling gezien worden als een bron voor de Customer Data Platform. 

2. Afhankelijkheid van de IT-organisatie

Voor een 360 graden klantprofiel is het vaak nodig de eigen infrastructuur drastisch aan te passen. Kanalen en data moet u op de juiste manier aan elkaar koppelen. Veelal zijn IT-afdelingen huiverig om grote aanpassingen door te voeren, omdat dit veel extra tijd en investeringen kost.

Met een Customer Data Platform (CDP) zijn die aanpassingen niet nodig. Het is op een betrekkelijk korte termijn te koppelen aan de bestaande IT-infrastructuur. Hierdoor is het de verbindende schakel in de keten van huidige systemen.

3. De data staan in silo’s

Voor een goede omnichannel marketingstrategie zijn veel gegevens nodig over de klantinteracties die in verschillende kanalen plaatsvinden. Data die in het ene kanaal staan, kunnen zeer waardevol zijn in een ander kanaal. Denk bijvoorbeeld aan een klant die een gepersonaliseerde e-mail ontvangt nadat hij of zij zich in een webshop oriënteerde, of een consument die een aanbieding krijgt van een product die precies aansluit bij een eerder gekocht product. Dat inzicht is nauwelijks haalbaar als je alleen over losse datasilo’s en kanalen beschikt.

Een Customer Data Platform zorgt voor de verbinding tussen die databronnen en maakt het veel makkelijker om een klant persoonlijk te bedienen binnen een omnichannelstrategie.

4. Kwaliteit van data

Wat gebeurt er als klantgegevens in de ene databron niet overeenkomen met die in een andere datasilo? Dan kan iemand die alleen een naam of een e-mailadres wijzigt, als nieuw persoon worden aangemerkt. Ook kan het gebeuren dat het ene systeem een interactie met een klant wel goed opneemt, maar niet doorvoert in de database van een andere afdeling. De kwaliteit van de gegevens neemt daardoor steeds verder af.

Met een Customer Data Platform (CDP) worden data uit verschillende bronnen centraal verwerkt en continu ontdubbeld, opgeschoond en verrijkt met nieuwe data uit verschillende client facing systemen. Dat garandeert de hoogst haalbare datakwaliteit.

5. AVG-compliant

Sinds mei 2018 hebben consumenten het recht om hun klantgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Deze AVG-regelgeving stelt veel organisaties voor grote uitdagingen als de klantdata zijn opgeslagen in verschillende databases over diverse afdelingen.

Een Customer Data Platform (CDP) gebruikt een cleansing engine die de gegevens van één persoon kan koppelen, ontdubbelen en controleren. In dat 360 graden klantprofiel is alle toestemming over het bijhouden en toepassen van persoonlijke data centraal vastgelegd, waardoor je als organisatie altijd aan de AVG-regels voldoet.

Een scala aan nieuwe marketingkansen

De data uit separate datasystemen worden in het Nominow Customer Data Platform samengevoegd en leiden tot een compleet 360 graden klantprofiel. Dat individuele klantprofiel leidt tot een scala aan nieuwe marketingkansen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • personalisering waarmee je naadloze en relevante productpromoties samenstelt;
  • een hogere klantwaarde, omdat het Customer Data Platform je helpt structureel meer winst uit het klantcontact te halen;
  • datagedreven experimenten die bepalen welke communicatie het best resulteert in een hogere conversieratio.

Daarnaast herkent het Customer Data Platform welke kanaalvoorkeuren klanten hebben en bouw je de relatie met hen moeiteloos uit tot dat begeerde ambassadeurschap

Investeer met een Nominow Customer Data Platform (CDP) in je klanten, niet in tijd en geld

Strikt genomen mag een Customer Data Platform niet meer ontbreken in de gereedschapskist van een eigentijdse onderneming. Al na een paar weken kun je beginnen met de eerste gepersonaliseerde productpromoties, zónder enorme investeringen in tijd en geld. Resultaat: door een band op te bouwen met je klanten, worden ze ambassadeurs van je merk.

Meer weten over het Nominow Customer Data Platform? Download de productsheet hieronder of maak direct een afspraak met een van onze specialisten.


Group 33 (1)

Ontdek meer

Klantdata op orde: belangrijker dan ooit!

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden