Terug naar artikelen overzicht

Artikel

Customer Data Platform: dé schakel om je bestaande IT-infrastructuur te versterken

DSC 5498

Philip Kok

21 maart 2022

3 minuten leestijd

De Belangrijkste Obstakels Om Te Komen Tot Een Centraal Klantbeeld En Hoe Je Deze Overwint4x
De Belangrijkste Obstakels Om Te Komen Tot Een Centraal Klantbeeld En Hoe Je Deze Overwint

Ondernemingen drijven steeds meer op data. Traditionele bronnen maken in hoog tempo plaats voor verschillende digitale systemen, van CRM, DMP tot ERP, mobiele apps of kassasystemen. Dat scala aan bronnen kent een enorme uitdaging: hoe behoud je het zicht op de individuele klant? Vooral IT managers zien een golf aan bronnen op zich afkomen waarin de actional marketingdata nauwelijks terug te vinden zijn.

Dé  golfbreker is een Customer Data Platform (CDP). Het is de logische en meest robuuste oplossing om alle datasilo’s slim te koppelen en klantgegevens te verrijken, ontdubbelen en opschonen. Een Customer Data Platform maakt het daarmee eenvoudig om een actueel 360 -proMel van individuele kopers samen te stellen. De marketeer heeft op die manier een compleet inzicht in het aankoopgedrag, de interacties én de specifieke behoeften van elke klant waarmee hij contextuele en gepersonaliseerde marketingcampagnes kan opzetten. Voor de IT-manager is het de ultieme schakel om de bestaande infrastructuur blijvend te versterken.

Diversiteit aan databronnen, geen probleem

Edward Hoogeveen, CRM Information Architect bij Nominow, weet dat het door de diversiteit aan databronnen voor IT-managers soms zelfs helemaal niet mogelijk is een betrouwbaar klantproMel op te bouwen. ‘Veel managers en afdelingen maken gebruik van eigen databases. De e-mail marketeer heeft klantbestanden, de e-commerce manager beschikt over files met orders. Weer een andere collega houdt een database bij met inschrijvingen op events, en ga zo maar door. Die verscheidenheid maakt het bijna ondoenlijk om van elke klant een individueel proMel samen te stellen, laat staan om hem of haar mee te nemen in een tailormade en AVG-proof marketingactie.’

Het Customer Data Platform koppelt alle databronnen

Bijzonder aan een Customer Data Platform van Nominow is dat het feitelijk een laag dieper ligt dan de bestaande systemen. Hoogeveen: ‘Met de data uit de bronnen die al worden gebruikt in een onderneming, bouwt het Customer Data Platform een nieuw klantprofiel. Gegevens van kopers of andere relaties worden ontdubbeld en verrijkt, en vervolgens opnieuw ‘gepusht’ naar de oorspronkelijke systemen. Het voedt die systemen dus met vernieuwde gegevens en businessrules. Daardoor beschikken medewerkers altijd over de meest actuele en complete profileringen van hun klanten. Alle kanalen werken met elkaar samen om de koper optimaal te kunnen bedienen. Waar we tot dusver spraken over multichannel, werk je in een Nominow- Customer Data Platform aan een omnichannel-strategie.’

Bijkomend voordeel voor IT-afdelingen is dat het Nominow Customer Data Platform een SaaS-oplossing is die zonder grote investeringen en met behoud van de bestaande infrastructuur is te koppelen aan alle databronnen. Hosting, beheer en onderhoud spelen daarom geen rol meer in de strategische IT-keuzes.

Meer resultaat en kostenbesparing

In de Customer Data Platform-aanpak van Nominow is er ook geen belemmering bij (gedateerde) bronnen en systemen. Nominow garandeert dat alle soorten datakanalen onderling kunnen worden samengevoegd en een klantprofiel opleveren. Doorgaans is het voor IT-managers mogelijk om al binnen enkele weken aan de slag te gaan met de nieuwe data uit het Customer Data Platform en in de onderneming marketingacties aan te bieden die geheel zijn gebaseerd op de actuele 360 -klantprofielen. Dat leidt tot meer resultaat en effectiviteit in de organisatie, een slimmere kostenbesparing en een uniek klantbeeld.

Bekijk onze cases

FC Utrecht4x

FC Utrecht

Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

Ontdek de case
Sdu5x

SDU

Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Ontdek de case
Pet Place5x

Pets Place

Een 360 graden klantprofiel van eigenaar en huisdier

Ontdek de case

Waarom Data Cruciaal Is Voor Digitale Transformatie In Sales4x

Ontdek meer

Artikel

Waarom data cruciaal is voor digitale transformatie in sales

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden