Artikel
Klantdata centraliseren als IT afdeling. Hoe richt je dit efficiënt in?


Kwalitatief goede klantdata is essentieel voor elke organisatie. Het is met name de marketingafdeling die met deze data werkt, maar het is de verantwoordelijkheid van IT om de kwaliteit te waarborgen en de data beschikbaar te stellen aan de juiste mensen in de organisatie. De IT-afdeling kampt echter vaak al met capaciteitstekort dus hoe richt je het beheer van klantdata zo efficiënt mogelijk in, waarbij je wel flexibel blijft voor verzoeken uit marketing?
In dit blog gaan we in op de uitdagingen en oplossingen om klantdata centraal op te slaan en te onderhouden.
De essentiële rol van IT voor klantdata
De datagedreven klantaanpak heeft zich inmiddels wel bewezen. Klanten waarderen het als bedrijven hen kennen en persoonlijk benaderen. Een organisatie die zijn data op orde heeft, kan bovendien meer omzetten omdat ze op het juiste moment de juiste aanbieding kunnen doen.
Marketingafdelingen verzamelen daarom zo veel mogelijk klantdata via zo veel mogelijk kanalen. Die gebruiken ze vervolgens voor marketing automation, het opzetten van e-mailcampagnes en allerlei persoonlijke benaderingen. In veel bedrijven gaat dat verzamelen via verschillende tools die de data opslaan in verschillende databases. Slechts 20% van de bedrijven slaagt erin een gecentraliseerd en actueel klantbeeld te creëren, blijkt uit onderzoek van DDMA.
Al die losse databases met data vergen veel onderhoud als ze actueel gehouden moeten worden. Vaak staat data ook dubbel opgeslagen, wat voor fouten en irritatie bij klanten kan zorgen. Bovendien vormen die verschillende systemen een gevaar voor de veiligheid van de IT-infrastructuur. Daarom is het belangrijk dat IT de regie neemt in het beheer van de klantdata. Zij zijn immers aansprakelijk voor de security en de naleving van de AVG-wetgeving.
Onderhoud van klantdata
Veel IT-afdelingen kampen met capaciteitstekort. Het onderhoud van de klantdata in verschillende silo’s vraagt veel tijd. Niet alleen moeten zij de bestanden zelf onderhouden maar ook de koppelingen hiervan naar andere applicaties. Wanneer je een veld in het bronbestand wilt toevoegen of andere data wilt importeren in de applicaties, vereist dit op meerdere plekken aanpassingen.
Ook het waarborgen van de security van de data vraagt veel tijd. Alles bij elkaar vereist het beheer van klantdata op deze manier veel IT-capaciteit.
Ondertussen begrijpt de marketingafdeling niet waarom het technische deel zo veel tijd kost. Het gevaar bestaat dat zij zelf met ‘handige’ tools aan de slag gaan, die ze tegenkomen op een beurs of die ze worden aangeraden via hun netwerk. Daardoor staan klantgegevens vaak in verschillende applicaties en ontbreekt het IT aan overzicht en grip op de data. De tools functioneren vaak stand alone buiten de IT-infrastructuur en voldoen daarmee niet aan het gewenste beveiligingsniveau. De veiligheid van de organisatie is daarmee in het geding. En wie krijgt de schuld als er klantdata lekt? Juist, IT!
Voor IT is het dus vaak balanceren om de verschillende interne stakeholders tevreden te houden. Enerzijds verwacht het management maximale veiligheid en efficïentie inzet van IT-capaciteit, anderzijds vraagt marketing om flexibiliteit en snelheid van (marketing- en verkoop)mogelijkheden.
Daarom is het centraal opslaan en ontsluiten van klantdata een goede oplossing. Een centrale database:
- bespaart veel tijd aan onderhoud,
- maakt het mogelijk snel op de wensen van de marketingafdeling in te springen en
- biedt veiligheid door integratie in de IT-infrastructuur.
Een centraal klantbeeld met een Customer Data Platform (CDP)
Het Nominow CDP is zo'n Customer Data Platform. Dit besturingssysteem doorzoekt verschillende bronbestanden, ontdubbelt data, ruimt op, valideert en levert input aan de benodigde systemen vanuit één centrale database. Het verschil met een traditioneel Marketing Data Warehouse is dat het niet alleen klantgegevens opslaat, maar deze ook in realtime verwerkt en direct omzet in bruikbare en gerichte informatie. Door middel van gestandaardiseerde koppelingen maakt u klantgegevens beschikbaar voor alle klantgerichte systemen, zoals websites, marketingautomatisering, etc.
Het Nominow Customer Data Platform kan binnen 2 tot 3 maanden geïmplementeerd worden binnen de bestaande infrastructuur. Met alle klantgegevens op één locatie, hoeft IT alleen dit platform nog te onderhouden. Velden hoeven maar op één plek te worden bewerkt. Hierdoor kan IT zijn capaciteit efficiënter gebruiken.
De toekomst van klantdata
Het belang van klantdata voor de organisatie zal in de toekomst alleen maar toenemen. Daarbij is kwaliteit van de data essentieel. Maak je hier fouten in, dan kan dat klanten kosten. Die kwaliteit op orde houden is een grote uitdaging, gezien de toename aan digitale transacties en kanalen. Intensieve samenwerking tussen marketing en IT is daarom vereist. Zij moeten aangeven welke data en processen ze willen gebruiken. Vervolgens moet IT de vertaalslag maken en marketing hierin betrekken om te bepalen of ze op de goede weg zijn.
Ieder moet hierin zijn eigen rol en verantwoordelijkheid pakken. Voor IT ligt die bij het beschikbaar stellen en bewaken van de infrastructuur en de kwaliteit van de data. Met het Nominow Customer Data Platform maak je het beheer en onderhoud van klantdata beheersbaar en kun je flexibel inspelen op wensen van de marketingafdeling. Het CDP kan in korte worden geïmplementeerd zodat marketing snel aan de slag kan. Bovendien ben je binnen 2 tot 3 maanden AVG-proof. Zo houd je iedereen tevreden: management, de marketingafdeling en je eigen IT-medewerkers.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het Nominow Customer Data Platform, neem dan contact op voor persoonlijk advies of een demo.
Bekijk onze cases

FC Utrecht
Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

SDU
Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Pets Place
Een 360 graden klantprofiel van eigenaar en huisdier

Ontdek meer
Artikel