Artikel
Marketing Enterprise Suites, heilige graal, of toch niet?


Enterprise Suites beloven gouden bergen en claimen dé all-in-one-oplossing voor al je marketingactiviteiten te zijn. Maar maken ze die belofte ook waar? Of zijn er slimmere, misschien zelfs voordeligere, oplossingen voor je marketing te bedenken?
Enterprise Suites worden over het algemeen gezien als de heilige graal in marketingland. Geen gedoe meer met verschillende systemen, want je zet één geïntegreerd platform in voor sales, marketing, klantenservice en het bouwen van community's.
Vaak worden daar nog voordelen aan toegevoegd als ‘schaalbaarheid’ en het ‘altijd en op ieder apparaat beschikbaar zijn’, omdat de meeste Enterprise Suites in de cloud draaien. En dat klinkt voor veel bedrijven ideaal. Maar… wegen deze ogenschijnlijke voordelen op tegen de nadelen?

De nadelen van Enterprise Suites
Helaas kleven er wel degelijk nadelen aan dergelijke Enterprise Suites. Om er maar even een paar te noemen:
Hoge kosten
Om gebruik te kunnen maken van de gemiddelde Enterprise Suite, moet je flink in de buidel tasten. Vraag je daarom — voor je tot aanschaf over gaat — af hoeveel functionaliteiten je daadwerkelijk verwacht te gebruiken. In de praktijk blijkt dat de meeste bedrijven maar een fractie van de mogelijkheden van een Enterprise Suite gebruiken. Weegt dat op tegen de investering die je moet doen?
Afschrijving huidige software
Enterprise Suites vervangen de marketingsoftware die je waarschijnlijk al gebruikt. In de implementatie van deze tools is veel tijd en energie gestoken. Om over de investeringen nog maar te zwijgen. Beslissers zullen dan ook niet snel overstag gaan wanneer je voorstelt al deze software in één keer te vervangen. Het betekent namelijk software versneld afschrijven én afscheid nemen van een datalandschap waar ze trots op zijn.
Afhankelijkheid
Wanneer je overstapt op een Enterprise Suite, word je afhankelijk van één systeem en dus één leverancier. Wil je dat? Voldoen alle modules aan je verwachtingen? En ben je bereid nogmaals in de buidel te tasten wanneer je een nieuwe module aan moet schaffen, omdat je bijvoorbeeld wilt uitbreiden, waarbij vaak een verplichte winkelnering geldt.
Adoptie van Enterprise Suites
Regelmatig blijkt dat bepaalde modules niet volledig aan de verwachtingen voldoen - vooral van de marketeers die ermee moeten werken. Daarnaast kan een Enterprise Suite complex en overweldigend aanvoelen. Daarom zoeken marketeers toch weer naar andere manieren om hun werk te kunnen doen. En als er verschillende modules niet doen wat je marketingmedewerkers verwachten, staat je dure Enterprise Suite ergens in de cloud te verstoffen.
Geen naadloze integratie
Hoewel Enterprise Suites beweren een all-in-one oplossing te zijn, blijkt dat de modules onderling niet altijd even soepel integreren. De reden daarvoor? Vaak zijn de losse modules gekochte producten van kleinere spelers op de markt. Al die kleinere spelers hanteren hun eigen standaarden in softwareontwikkeling. Sommigen gebruiken de nieuwste technieken en andere houden het liever bij beproefde concepten. Je begrijpt ,al lijkt het cosmetisch zo, dat technisch gezien het lastig is om deze verschillende softwareproducten naadloos met elkaar te integreren en als 1 Suite te laten functioneren.
Martech platformen zijn de toekomst
Gelukkig hoef je jezelf helemaal niet afhankelijk te maken van één dure Enterprise Suite om toch een 360-graden beeld van je klanten te creëren. Er zijn namelijk ontzettend goede alternatieven en je gebruikt ze waarschijnlijk al dagelijks.
Je gebruikt nu al een marketingstack met daarin een CRM, een e-mail-marketingsysteem, een klantenservicesysteem, personalisatie-tools voor je webshop of chatboxen op je website en ga zo maar door. Stuk voor stuk tools die precies doen waar ze voor gemaakt zijn en de beste oplossing bieden voor jouw wensen. Waarom zou je dan investeren in een Enterprise Suite als je ook gebruik kunt blijven maken van de best in breed-oplossingen die je nu al gebruikt en waar iedereen de weg in kent?
Het enige wat je hoeft te doen om een vanuit je versnipperde data tot een Single Customer View of 360-graden klantbeeld te ontwikkelen, is een CDP aan je bestaande marketingstack toevoegen.
De voordelen van een Customer Data Platform (CDP) in je bestaande marketingstack
In tegenstelling tot een Enterprise Suite, hoeft de aanschaf van een Customer Data Platform geen grote investering te zijn. Daarnaast ben je niet afhankelijk van één leverancier voor al je marketing- en salesactiviteiten en hoef je je geen zorgen te maken over adoptie: je blijft namelijk gewoon de tools gebruiken die je nu ook al inzet voor je marketing.
Je hebt op deze manier als het ware het beste van twee werelden: een volledig 360-graden klantprofiel terwijl je werkt met de software die precies dat doet wat je verwacht! En dankzij dat complete klantprofiel, speel jij altijd in op de actuele behoefte van jouw klant.
360-graden klantprofiel is binnen handbereik
De Enterprise Suite verliest snel aan populariteit. Logge systemen die een grote investering vragen, passen niet langer bij onze manier van werken. Niet voor niets noemde Elias Crum het Customer Data Platform als eerste trend voor data-driven marketing voor 2020. Met een Customer Data Platform (CDP) kun je tegen een bescheiden investering je klant écht centraal zetten in je marketingactiviteiten. En daar pluk jij uiteraard de vruchten van. Benieuwd hoe jij jouw versplinterde klantdata om kunt zetten naar een Single Customer View? Download dan de whitepaper ‘van versnipperde data naar een 360-graden klantprofiel’ hieronder.
Bekijk onze cases

FC Utrecht
Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

SDU
Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Pets Place
Een 360 graden klantprofiel van eigenaar en huisdier

Ontdek meer
Artikel