Wat is een Customer Data Platform en waarom heb je een het nodig?

Inhoud

 • Wat is een CDP?
 • Waarom een CDP?
 • De voordelen van een CDP
 • CDP, DMP of marketing data warehouse
 • CDP: de motor onder je infrastructuur
 • CDP en data privacy
 • CDP niet alleen inzetbaar voor de marketing afdeling
 • Contact

Wat is een CDP?

Met een Customer Data Platform (CDP) beschik je op één platform over alle relevante informatie van je klant en stem je eenvoudig marketingpromoties af op individuele kopers of segmenten. In een CDP koppelt, ontdubbelt en valideert een krachtige cleansing engine de klantgegevens uit verschillende databronnen, resulterend in een actueel 360-graden-klantprofiel op één plek.

Een CDP stelt je hierdoor in staat klanten persoonlijk aan te spreken en rekening te houden met de individuele voorkeuren en aankoophistorie. Zo zie je bijvoorbeeld snel welke belangstelling een klant heeft in een webshop én welke zojuist een klantenkaart heeft gescand op de winkelvloer.

Het robuuste, in Nederland ontwikkelde CDP van Nominow creëert een 360-graden-klantbeeld op basis van real time data uit verschillende bronnen:

 • data management platforms (DMP’s);
 • marketing automation systemen;
 • e-mail systemen;
 • CRM-systemen;
 • ERP-systemen en
 • kassasystemen.

Maar ook uit data warehouses, websites, e-commerce shops, mobile apps en social media. Met de informatie in het Nominow-CDP voorhanden speel je moeiteloos in op elke actuele situatie in de relatie met de klant, leidend tot een hogere klantwaarde en het sneller behalen van marketing- en omzetdoelen.

Waarom een CDP 

Consumenten worden graag verrast met een persoonlijke klantbeleving. Hoe beter een organisatie inspeelt op de voorkeuren en wensen van een klant tijdens een koopproces, hoe sterker de binding met het merk en de producten of diensten. Het Nominow-CDP helpt om deze relatie te verstevigen en zorgt ervoor dat de klant optimaal en blijvend wordt bediend.

Het Nominow-CDP brengt de data op orde die zijn opgeslagen in verschillende datasilo’s. Na het verbinden van deze databronnen kan het CDP de individuele gegevens van klanten nauwkeurig ontdubbelen, verfijnen en valideren. Daardoor ontstaat een compleet en actueel 360-graden-klantprofiel en leer je elke klant steeds beter kennen.

360 graden klantbeeld? Lees hier wat de uitdagingen en oplossingen zijn!

 

Alle voordelen van een CDP op een rijtje

1. Meer marketingkansen

Het Nominow-CDP vormt een compleet klantprofiel door de koppeling van real time data uit verschillende on- en offline kanalen. Hoe meer contactmomenten er zijn met klanten, hoe noodzakelijker de inzet van een CDP. Van stenen winkels tot webshops, van sociale media tot e-mailings, ordermanagementsystemen, mobiele apps of customer-supporttools: alle gegevens over de klant en zijn of haar aankooptraject leveren rijke, waardevolle inzichten waarmee marketeers nieuwe kansen ontdekken en op maat gemaakte productpromoties kunnen ontwikkelen.

2. 360-graden-klantprofielen

Op maat gemaakte aanbiedingen zorgen voor een optimale merkbeleving bij de klant. Dat is een van de vele pluspunten van het 360-graden-klantprofiel dat door de inzet van het Nominow-CDP ontstaat. Omdat klanten bijvoorbeeld geen advertenties meer zien van producten die zij al hebben aangeschaft, zullen zij zich sterker verbonden voelen aan het merk.

3. AVG compliant

Klantdata zijn voortaan veilig dankzij de toepassing van het Nominow-CDP. Het individuele klantprofiel bevat alleen gegevens waarvoor de klant zelf toestemming heeft gegeven. Daarmee voldoe je altijd aan alle regels in de AVG-privacywetgeving.

4. Bedrijfsbreed inzetbaar - ook door servicebots

Het Nominow-CDP is dankzij de datagedreven benadering breed inzetbaar voor verschillende afdelingen in een organisatie. Ook servicebots - de nieuwe hoofdrolspelers in de snel groeiende conversational-technologie - laten zich graag voeden met complete klantprofielen uit het Nominow-CDP. Hierdoor beschikken de bots over een centraal geheugen dat klanten snel en efficiënt bedient, met behulp van hun eigen profieldata.

5. Betrouwbare data tijdens de klantreis

Met een CDP beschik je over alle betrouwbare real time data om de klant tijdens het koopproces nauwkeurig te begeleiden. Van de eerste productverkenning tot en met de transactie weet je precies hoe je het individuele proces kunt beïnvloeden en verbeteren. Je beschikt daarbij over de beste bron van waarheid, omdat de klantgegevens altijd jouw eigen ‘first party data’ zijn. Bovendien helpt het Nominow-CDP de klant met het centraal managen van toestemmingen in het kader van de AVG-regelgeving.

6. Hogere customer lifetime value

Omdat je de klant vanuit het CDP volop aandacht kunt geven, versterk je de onderlinge relatie. Terugkerende klanten kun je eenvoudig spaar- of loyaliteitsprogramma’s aanbieden omdat je hun gedrag kunt analyseren met de 360-graden-profielen. Dat leidt tot een hogere retentie en customer lifetime value.

7. Versterking van je eigen infrastructuur

Een Nominow-CDP is een aanvulling op de bestaande data-infrastructuur. Daarom hoef je niets te vervangen in je organisatie. In nauwe samenwerking tussen Nominow en jouw eigen IT-specialisten wordt onderzocht welke data en bronnen nodig zijn voor een centraal klantprofiel, en kun je binnen enkele weken je eerste gepersonaliseerde campagnes starten.

Alle voordelen lees je hier verder.

CDP: de motor onder je IT-infrastructuur

Het Nominow-CDP is feitelijk de krachtige motor onder je huidige IT-infrastructuur. Het werkt een laag dieper dan de bestaande databronnen en ‘voedt’ die systemen met continu vernieuwde klantinformatie. Je gehele organisatie beschikt daarmee altijd over de meest actuele klantprofielen.

Daarnaast is de inzet van het Nominow-CDP kostenefficiënt. Omdat het volledig in de cloud werkt, is het zonder grote investeringen en met behoud van de huidige infrastructuur te koppelen aan alle mogelijke databronnen. Hosting, beheer en onderhoud van het CDP is daarom geen post meer die op de eigen IT-afdeling drukt.

Lees hier verder. 

CDP en data privacy

Sinds de invoering van de AVG heeft een consument het recht om zijn of haar gegevens in jouw databronnen in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Het Nominow-CDP is zo ontwikkeld dat je de twee belangrijkste technische AVG-uitdagingen moeiteloos het hoofd biedt:

 • het koppelen van alle interne bronnen met eigen klantdata, en
 • het verbinden van de data van een uniek persoon aan een centraal 360-gradenprofiel.

Het CDP is zó in te richten dat alle toestemming over het bijhouden en toepassen van gebruikersdata centraal in het klantprofiel is vast te leggen. Dat vormt het ideale fundament onder een zogenaamde ‘MijnOmgeving’, waarmee jouw klanten altijd de controle houden over de persoonlijke gegevens die in jouw organisatie zijn opgeslagen. Meer weten over hoe je met een CDP je data veilig kan managen en organiseren, lees dan onze blog

CDP niet alleen inzetbaar voor de marketing afdeling

Het Nominow-CDP is niet alleen ideaal voor marketeers: ook andere afdelingen in een organisatie profiteren optimaal van het 360-graden-klantbeeld dat het CDP samenstelt.

De belangrijkste pluspunten voor de marketingafdeling:

 • Marketingcampagnes en -promoties zijn met het CDP volledig automatisch en data driven te ontwikkelen;
 • Het CDP geeft dankzij het 360-graden-klantprofiel meer actionable inzichten in het succes van campagnes die met het marketing automationsysteem zijn ingericht;
 • Voorspellende analyses op klantdata leveren meer verkoop en minder churn op;
 • Spaar- en loyaliteitsprogramma’s zijn beter te managen, door de automatische aansturing en afhandeling van persoonlijke coupons en vouchers;
 • Het CDP levert actuele en heldere inzichten in campagnesucces en de individuele klantwaarde.

Salesafdelingen realiseren met het Nominow-CDP een significant hogere omzet, want:

 • Er is minder waste als gevolg van actuele en valide klantgegevens;
 • Door effectievere targeting groeit het aandeel cross- en upsell in de omzet;
 • Het 360-graden-klantprofiel levert meer klanttevredenheid dankzij een hoogwaardiger serviceniveau;
 • De kostbare tijd wordt waardevoller besteed door focus op acties met een hogere marge per transactie;
 • Communicatie met klanten wordt afgestemd op hun echte behoefte en is daarmee relevanter.

Ook voor IT-afdelingen is het Nominow-CDP interessant:

 • De functionaliteit van Nominow verbetert de operationele performance van bestaande systemen;
 • Als SaaS-product is Nominow altijd beschikbaar;
 • De datakwaliteit is maximaal geborgd door de hoogwaardige data cleansing module;
 • Nominow is gebouwd op moderne en bewezen technologie van Nederlandse bodem;
 • Nominow heeft een ISO/IEC27001: 2013 certificering behaald volgens de normering en specificatie die in het informatiebeveiliging beheersysteem (ISMS) is gedefinieerd;
 • Nominow wordt geheel gehost in Nederland.

Meer weten over het Nominow-CDP? Maak direct een afspraak met een van onze specialisten voor een adviesgesprek als je wilt weten wat Nominow specifiek voor jouw organisatie kan betekenen.

Onze klanten

Ja ik wil de Nominow CDP demo zien!

Dat kan, vul hieronder je gegevens in.