Terug naar artikelen overzicht

Artikel

7 doorslaggevende redenen waarom het Nominow Customer Data Platform (CDP) de datadruk bij IT organisaties wegneemt

DSC 5498

Philip Kok

21 maart 2022

5 minuten leestijd

7 Doorslaggevende Redenen Waarom Het Nominow CDP De Datadruk Bij IT Organisaties Wegneemt5x
7 Doorslaggevende Redenen Waarom Het Nominow CDP De Datadruk Bij IT Organisaties Wegneemt4x

Klanten verwachten een persoonlijke benadering. Een goed klantprofiel is daarvoor onmisbaar. Dat begint met de centrale opslag en ontsluiting van klantdata. Dat is voor elke organisatie van belang, maar niet zo eenvoudig, zien we in de praktijk. Het goed beheren en ontsluiten van klantdata kan behoorlijk veel druk leggen op de IT-afdeling. Of valt dit wel mee, mits je het goed inricht?

Toenemend belang klantdata

In de afgelopen jaren is de opslag, het gebruik en regelgeving omtrent klantdata veranderd. Samengevat zagen we in de laatste jaren de volgende ontwikkelingen:

 • De wetgeving op het gebied van persoonsgegevens is strenger geworden (introductie AVG).
 • Behalve NAW zijn gegevens om personalisatie mogelijk te maken, belangrijker geworden. Dan hebben we het over gedragspatronen, verkoopgeschiedenis, voorkeuren, en meer.

 • Het belang van third party data is afgenomen en het belang van first party data neemt daardoor steeds meer toe.

 • Het aantal online transacties stijgt nog steeds. De technologie blijft zich voortdurend ontwikkelen en maakt het makkelijker meer online te doen.

 • Bedrijven haken hierop in. Voor hen wordt makkelijker direct aan consumenten te verkopen. Het aantal Direct-to-Consumer (DTC) kanalen neemt toe.

Twee obstakels in datagedreven klantaanpak

Hoewel het belang van de klantdata duidelijk is, worstelen veel bedrijven intern met de opslag en ontsluiting van klantdata. De belangrijkste obstakels om door te groeien naar een datagedreven klantaanpak zijn:

 • Discussie over eigenaarschap: Marketing of IT? In de praktijk gebruikt Marketing de klantdata en eigent zich deze vaak toe. IT is echter verantwoordelijk voor de veiligheid en het technische deel. Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de data?
 • Complexe IT-infrastructuur met onvoldoende integratie Het importeren van klantdata vanuit en de terugvoer naar verschillende kanalen vereist integratie met andere applicaties in de infrastructuur. Hoe zet je dit goed op?

1. Customer Data Platform (CDP) als oplossing

Een Customer Data Platform (CDP) biedt voor beide issues de oplossing. Nominow heeft een Customer Data Platform ontwikkeld dat data ophaalt uit alle verschillende bronnen, ontdubbelt en geverifieerde klantdata terugstuurt. Daarmee beschikt de organisatie over één centrale bron voor klantdata en hebben alle medewerkers toegang tot één actueel klantprofiel.

Omdat de klantdata daarmee altijd actueel en correct is, leidt dit tot minder irritaties bij klanten. Als organisatie maak je een betere indruk op je klanten als je je zaken op orde hebt.

Voor de marketingafdeling biedt een CDP meer mogelijkheden om segmenten te maken op basis van relevante klantdata en deze direct te koppelen aan marketing automation of client facing systemen. In tegenstelling tot een standaard warehouse waarin data alleen wordt opgeslagen, geeft het Nominow- Customer Data Platform signalen af. Het is een operationeel systeem dat klantgegevens real time verwerkt én direct omzet naar actie- en doelgerichte informatie.

2. Duidelijkheid over verantwoordelijkheden

De opzet van een centraal klantbeeld is een gezamenlijk project van marketing en IT. Marketing geeft input welke data gewenst is en welke acties zij hiermee willen uitvoeren.

IT is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de klantdata. Zij richten het Customer Data Platform in volgens het afgesproken klantbeeld. Met het Nominow CDP is dat eenvoudiger en minder onderhoudsintensief dan wanneer je werkt met verschillende databases of een data warehouse.

Voordelen voor IT-afdeling

Het werken met het Nominow Customer Data Platform heeft voor IT veel voordelen:

 • Integratie

Nominow is snel en relatief eenvoudig te koppelen aan de bestaande IT-infrastructuur. Er is geen vervanging van bestaande systemen nodig. Met behulp van standaard-API’s (en eventueel FTP) kunnen we aansluiten op bestaande bronnen en systemen. Ook op oudere software.

 • Minder beheer

Doordat alles op één centraal platform staat, is IT minder tijd kwijt aan beheer. De invoer vanuit verschillende bronnen gebeurt automatisch. Dat geldt ook voor het updaten, valideren en terugvoeren van de data. IT hoeft alleen dit platform te onderhouden.

 • Minder shadow IT

Door de mogelijkheden die het platform biedt, zal de marketingafdeling minder geneigd zijn om IT heen te werken met andere ‘eigen’ applicaties. Dat voorkomt extra beheer en garandeert meer veiligheid, omdat het Customer Data Platform binnen de bestaande bedrijfsarchitectuur en security-regels functioneert.

 • Veiligheid

De data staat in Nederland. Dat maakt het eenvoudiger om te voldoen aan AVG-wetgeving. Je hoeft het beschermingsniveau van een ander land niet te controleren. Bovendien is Nominow ISO-gecertificeerd.

 • Korte implementatietijd

Het Customer Data Platform is binnen enkele weken te implementeren en operationeel. Als organisatie kun je binnen 2 tot 3 maanden AVG-proof zijn.

 • Minder IT-capaciteit vereist voor aanpassingen

Bij de inrichting van het Customer Data Platform bepalen we gezamenlijk welke businessregels nodig zijn voor de dataverwerking. In overleg met de marketingafdeling richten we zaken in als: ‘Hoe kom je tot de juiste campagnetriggers? Wil de klant thuis de kassabon ontvangen via de e-mail na aankoop in de winkel?’, en meer. Wanneer businessregels veranderen of wanneer andere klantgegevens gewenst zijn, dan is dit eenvoudig aan te passen omdat alles centraal staat. Dat scheelt IT capaciteit!

 • Klantdata centraliseren in jouw organisatie

Een centraal klantbeeld is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van marketing en IT. De marketingafdeling bepaalt de inhoud en de processen. IT integreert deze in de IT-infrastructuur en waarborgt de kwaliteit. Het Nominow CDP is eenvoudig te integreren in de huidige architectuur.

Hoe dat voor jouw organisatie werkt, bespreken we graag met je in een persoonlijk gesprek. Wil je eerst zien hoe het platform werkt? Dat kan! Neem nu vrijblijvend contact op voor een demo van het platform.

Bekijk onze cases

FC Utrecht4x

FC Utrecht

Een award winning data gedreven ervaring voor de FC Utrecht fan

Ontdek de case
Sdu5x

SDU

Een 360 graden klantprofiel voor een uitgever en cursus aanbieder

Ontdek de case
Pet Place5x

Pets Place

Een 360 graden klantprofiel van eigenaar en huisdier

Ontdek de case

De Belangrijkste Obstakels Om Te Komen Tot Een Centraal Klantbeeld En Hoe Je Deze Overwint4x

Ontdek meer

Artikel

Customer Data Platform: dé schakel om je bestaande IT-infrastructuur te versterken

Lees het artikel

Demo aanvragen

Neem contact op en ontdek zelf alle mogelijkheden